Ana Menü
Çocuğa İyi Örnek Olmak Çocukların Sorularına Usanmadan Cevap Vermek Oyunlarla Allah’ı Tanıtma Din Eğitimi, Allah Sevgisini Öne Çıkarmalı Allah İnsanları Niçin Yarattı? ÇOCUKLARDA ALLAH SEVGİSİ
Ziyaretçi Defteri

Ebu Hanife`nin Cevabı

Ünlü bilgin İmam-ı Âzam Ebu Hanife'nin gençlik yıllarıydı. O günlerde Allah'a inanmayan, evrenin kendiliğinden oluştuğunu iddia eden bir adam vardı. Bu adam gittiği her yerde insanlarla bu konuda tartışıyordu. Bu kişi bir gün Kûfe şehrine geldi. Buradaki müslümanlarla da görüştü. Onlara:

-Siz evrenin Allah tarafından yaratıldığını söylüyorsunuz. Ben ise evrenin kendi kendine oluştuğunu iddia ediyorum. Benimle bu konuyu tartışmak isteyen var mı? diye sordu. Müslümanlar ona şu cevabı verdiler:

-Bizim genç bir bilginimiz var. Tartışmada onu yenebilirsen, büyük bilginlerimiz de seninle görüşmeyi kabul ederler.

Adam bu öneriyi kabul etti. Görüşme yerini ve saatini belirleyerek dağıldılar. Ertesi günü halk, belirlenen saatte görüşme yerine geldi. Fakat Ebu Hanife gelmemişti. Onunla tartışmak için bekleyen adam:

-Hani sizin genç bilgininiz, nerede? Niçin gelmedi? Benimle tartışmaktan çekindi tabii, diyerek müslümanlarla alay etmeye başlamıştı ki, Ebu Hanife çıkageldi.

Adam:  -Niye geç kaldın? Galiba benimle tartışmaktan vazgeçtin, dedi.

İmam-ı Âzam ona şu cevabı verdi:

-Hayır vazgeçmedim. “Evimiz nehrin öte yakasında. Bu tarafa geçmek istediğimde köprünün yıkılmış olduğunu gördüm. Nehirden nasıl geçeceğimi düşünürken, bir de ne göreyim? Ormandaki ağaç lar kendiliğinden kesildi, biçildi ve bir araya gelip sandal oldu. O sandal geldi, önümde durdu. Ben de ona binip nehri geçtim ve geldim."desem ne dersin?

Bu sözler karşısında kahkahalarla gülen adam:

-Hey akılsız çocuk! Ağaçlar kendiliğinden kesilir, biçilir de sandal olur mu? Bu sözlere inanacağımı mı sanıyorsun? Deyince Ebu Hanife şu cevabı verdi:

-Akılsız olan sensin! Bir sandalın bile kendi kendine yapıldığını kabul etmiyorsun. Şu uçsuz bucaksız evrenin kendiliğinden meyda na geldiğini nasıl iddia edebiliyorsun? Bir sandal bile kendiliğinden meydana gelmiyorsa, bu kadar varlık kendiliğinden oluşur mu?

Ebu Hanife'nin bu sözleri karşısında şaşıran adam, düşünmeye başladı. Kendi kendine: "Bu genç doğruyu söylüyor. Gerçekten de evren, kendi kendine var olamaz. Demek ki her şeyi yaratan bir yaratıcı var." Dedi. Sonra herkesin önünde kelime-i şehadet getirerek müslüman oldu.



Üye Girişi
Foto Galeri
Anket
Web Sitemizi Beğendiniz mi?

E-Bülten
Sayac



İstatistikler Yükleniyor ..!

YukariCik